GOLD fundament
Styropianowe płyty GOLD fundament są wyprodukowane z odpowiednio wyselekcjonowanego surowca. Spełniają wymagania nowoczesnej izolacji termicznej stosowanej w ekstremalnych warunkach, gdzie wyrób jest przez długi okres czasu w bezpośrednim kontakcie z wodą, w połączeniu ze zmianą temperatury. Mogą mieć również bezpośredni kontakt z gruntem i nie wymagają dodatkowych zabezpieczeń. Możliwe wersje: z bokami płaskimi lub frezowanymi umożliwiającymi układanie ich „na zakładkę”.
Cechy produktu:- izolacja miejsc mocno zawilgoconych, gdzie materiał izolacyjny musi być odporny na działanie wody
- izolacja cieplna ścian piwnic i fundamentów
- izolacja cieplna ścian zagłębionych w gruncie
Deklarowane właściwości płyt styropianowych GOLD fundament:
Klasy tolerancji wymiarów:
        - grubość  T(1) ± 1 mm
        - długość  L(3) ± 0,6% lub ± 3 mm*)
        - szerokość W(3) ± 0,6% lub ± 3 mm*)
        - prostokątność  Sb(5) ± 5 mm/m
        - płaskość P(5) ± 5mm
Poziom wytrzymałości na zginanie BS150  ≥ 170 kPa
Naprężenie ściskające przy 10% odkształceniu względnym CS(10)120 ≥ 120 kPa
Klasa stabilności wymiarowej w stałych, normalnych warunkach laboratoryjnych DS(N)2  ± 0,2 %
Poziom stabilności wymiarowej w określonych warunkach temperatury i wilgotności (temp. 70°C, 48 h) DS(70,-)2  ± 2%
Odkształcenie w określonych warunkach obciążenia ściskającego i temperatury   DLT(1)5 ≤ 5%
Nasiąkliwość wodą przy długotrwałym całkowitym zanurzeniu   WL(T)3  ≤ 3%
Deklarowany współczynnik przewodzenia ciepłaλdekl. w temp. 10°C 0,035 W/(m*K)
Klasa reakcji na ogień  E 
*)wartość, która daje większą tolerancję
Dodatkowe informacje:- Płyty standardowo produkowane są w wymiarach: długość: 1000 mm, szerokość: 500 mm, grubość: od 10 mm, a następnie co 10 mm.
- Produkt zgodny z normą zharmonizowaną EN 13163:2012   
- GOLD fundament EPS 120    EPS-EN 13163-T(1)-L(3)-W(3)-Sb(5)-P(5)-BS170-CS(10)120-DS(N)2 -DS(70,-)2 -DLT(1)5-WL(T)3
- Odkształcenie pełzania przy długotrwałym ściskaniu nie przekracza 2% przy obciążeniu 36 kPa (3600 kG/m2).